Praznična trpeza iliti Jedna je Reforma

Praznična trpeza iliti Jedna je Reforma

Da li i vi vezujete hranu za uspomene, uz neke emocije, mirisi vas vuku po zaboravljenim ćoškovima duše, ukusi vraćaju u trenutku na "mesto zločina"?

Čudnovata je ta veza izmedju hrane i raznih sećanja, a sasvim dragocena, i značajna u našim životima.

I tako nežno posebna. Jer, ništa nema takav ukus detinjstva, kao prženice, spanać, bečke šnicle, paradajz iz bašte, zlatni delišes iz gajbica u podrumu, kompot od bresaka iz staklenih tegli, patišpanj sa višnjama, i na vrhu piramide, njeno veličanstvo Reforma!

Baka je za svaki rodjendan, svakom od nas, a bilo nas je petoro unuka u kući, pravila po reformu... Okruglu... Na tri sprata. Bočne ivice ulepljene mlevenim orasima, a na "stepenima" ispisano čokoladom SREĆAN RODJENDAN.. pa ime koje je bilo na redu.

To treperavo uzbudjenje, i miris pečene kore od belanca i oraha, koji je vijugao stepenicama u hodniku kuće. Emajlirana vangla sa puterom, belim kao sneg, penasto umućenim samo viljuškom, ručno. I nakon nekog vremena, ista ta činija, sva umazana bledim kremom od čokolade, u mom krilu, sva ponosna što kao slavljenica, imam pravo da oližem vanglu. 

Koliko god godine prolazile, i moj ukus rastao i razvijao se u svim pravcima, kakve god slatke lepote izazivale trnce na mojim nepcima, nikada, ništa neće prevazići taj osećaj u koji me vrati svaki zalogaj reforme, osećaj da opet imam 10 godina, i rastem kao kvasac, dok duvam svećice na trospratnoj reformi, jer danas je baš MOJ dan.

A tako blesavo, i pomalo suludo, jer ja čak i ne otkidam na orahe, i ima toliko kolača i torti, koje se više uklapaju u moj ukus.

Ali, Reforma, drži svoje prvo mesto na tronu, ne samo ukusom, već tom svojom magijom, koja me čini u isto vreme bezbrižnom, setnom, nežnom i blaženo srećnom, kao i svakog jutra posle rodjendana, kada sam imala pravo da doručkujem samo tortu, ledeno stegnutog fila, iz frižidera, i čašu hladnog mleka.

Zato i danas, naši praznici počinju par dana ranije, kada cela kuća zamiriše na kore od belanca, i, u novoj izvedbi, pečenih lešnika. Savršena kombinacija, za savršenu tortu.

Jer, Uskrs samo takvu poslasticu i zaslužuje!

HRISTOS VOSKRESE!

Reforma

15 jaja

450g kristal šećera

450g mlevenih lešnika, pečenih, ili oraha u originalnom receptu 

3 kašike brašna

15 kašika prah šećera

375g putera

aroma vanile

150g čokolade

Ugrejte rernu na 160 stepeni.

Razdvojte belanca od žumanaca. 

Penasto umutite belanca sa 450g šećera, i na kraju špatulom umešajte mlevene lešnike koje ste pomešali sa brašnom. Koru izlijte u veliki pleh, na peki papir, i pecite dok se ivice ne odvoje. Trajaće malo duže zbog niske temperature.

Penasto umutite žumanca sa prah šećerom i vanilom, pa na pari umutite krem. Dodajte čokoladu, i skinite sa vatre da se prohladi. Penasto umutite puter na sobnoj temperaturi, i kada se krem ohladio, sjedinite ga sa puterom.

Ohladjenu koru možete preseći na tri trake, za dugačku pravougaonu tortu, ili na četiri kvadrata, kao za ovu moju malu "dundastu".

Filujte svaku koru kremom, i na kraju celu tortu fino obložite kremom.

Dekorišite po želji.

Prijatno!

Jer, život buja iliti Pita sa breskvama

Jer, život buja iliti Pita sa breskvama

Na zahtev "publike" iliti Čokoladni mus od avokada

Na zahtev "publike" iliti Čokoladni mus od avokada