Jer, život buja iliti Pita sa breskvama

Jer, život buja iliti Pita sa breskvama

Šta se ovde ne uklapa? 

Sve... Otkud breskve u aprilu, zašto život buja, i kamo prvomajsko roštiljanje ili neke malo "ozbiljnije teme" u vidu sača, ražnja ili makar pekača?

E pa, uklapa se. 

Suludom logikom života koji ne poštuje nijedan plan, izvodi svako malo neke besne gliste, i uporno pokušava da me izbaci iz sedla. Ja ipak upirem kolenima svom preostalom snagom, i ne dam da me trzavice i mahnite kretnje svuku u blato.  

IMG_8800.JPG

Dišem i umirujem srce, grlim ukućane, guram nos u saksije, i dovlačim bukete sa pijace... Gasim TV i puštam samo nežne note, šetam po travi i gledam u oblake, pratim puteve koji nas vode što dalje od grada kad god se ukaže prilika, i kuvam, mesim, jedem, grickam, mirišem, ližemo tepsije i prste, krademo trenutke da nahranimo naše duše na sve moguće načine. 

I ne padam u očaj zato što nisam fotkala novi kolač, već smo ga odmah pojeli, a fotki... NEMA! 

Bilo je važnije uroniti u njega odmah, a fotografisanje će morati da sačeka neku povoljniju priliku. Onda kada se malo razvuče i ulenji ovaj život, koji je napao da ljulja sa svih strana.  

Zato, gledam ovo proleće koje nadire, i moje klince koji "udarnički" uživaju u njemu, svakom novom sunčanom danu i svakoj prilici za nove avanture, jer život, kakav god nam se činio, u svojoj suštini jeste samo jedno - nezaustavljiv.  

I dok on gura, i buja, ja kradem fotke od prošlog leta, i podsećam vas na recept za predivnu, a prostu Pitu sa breskvama (jabukama, borovnicama, jagodama, malinama...)

IMG_8798.JPG

Pita sa breskvama

Testo:

400g brašna

200g putera

150g braon šećera

1 jaje

1 kašika ekstrakta od vanile

malo vode po potrebi

Fil:

1kg voća po izboru, ja sam koristila breskve, vinogradarske i obične

50g braon šečera

3 kašike gustina

cimet, rendana kora limuna, djumbir

belance i šećer za posipanje

IMG_2572.JPG

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

​Puter isitnite na kockice, preko prosejte brašno i umešajte prstima dok ne dobijete sipkavu smesu koja liči na krupnije prezle. Dodajte šećer, zatim jaje i ekstrakt vanile. Ako vam se učini da je testo previše suvo, po potrebi dodajte malo vode, i zamesite testo u loptu. Suvoća testa zavisi od veličine jajeta. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite u frižideru jedan sat.

Premažite puterom kalup za pitu. Podelite testo na dva dela. Razvucite donju koru i obložite njome pleh, pažljivo utisnite testo uz ivice.

Voće umešajte sa šećerom, gustinom i začinima, i poredjajte u kalup. Možete donju koru pre redjanja voća da namažete blago ulupanim belancem, to će sprečiti sok da previše omekne donju koru.

Preko voća poredjajte razvučenu drugu koru. Možete da redjate rešetku, ili koru u celini, ali onda obavezno izbušite otvore u njoj, da bi u pečenju izlazila para. U ukrašavanju pustite mašti na volju.

Po želji gornju koru premažite blago ulupanim belancem i pospite šećerom. To je magična formula da ekstra hrskavu gornju koru.

Pitu ubacite u rernu na 50tak minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Služite toplu ili hladnu, uz kuglu sadoleda ili nekog laganog krema.

Prijatno!

 

Deka

Deka

Praznična trpeza iliti Jedna je Reforma

Praznična trpeza iliti Jedna je Reforma