Vaskrs iliti Tortica sa jagodama i maskarpone kremom

Vaskrs iliti Tortica sa jagodama i maskarpone kremom

Ide uz Vaskrs neka lepa, svetla, lepršava tortica sa crvenim voćem, koje itekako miriše na proleće.

Za Vaskrs smo najčešće kod kuće. Porodični ručak. Zna se, zvezda ručka je špikovana jagenjetina iz šerpe, uz spanać, zatim zapečeni krompiri, prolećna salata puna zeleniša i rotkvica, i na samom kraju neki baš poseban dezert.

IMG_7514.JPG

Juče smo išli u lov na pijacu, bio neki šaren dan, počeo hladno i kišno, dok smo se probijali izmedju povrća, voća, sira i cveća, granulo sunce, i malo po malo, natrpasmo korpu do vrha. Jurili smo se između tezgi, čestitali sa našim prodavcima, dobili neke slatke darove, sve u svemu, praznični dan u svoj svojoj lepoti.

A onda je plan je tokom dana izmenio svoj pravac, i na kraju je pao dogovor da ovaj praznik provedemo u velikom društvu. 

IMG_7501.JPG

Onda je jagnjetina dobila novu publiku, a dezert je ipak bio novi izazov. Želela sam da probam da napravim tu čuvenu, zanosnu "naked" tortu. A osim što izgleda zaista spektakularno, uopšte nije tako teško da se napravi. 

Od kad pamtim, imam samo jedan recept za biskvit za torte. Iz mamine knjižice "Kolači, vaš ponos". Recept sam pravila i kao devojčurak, i samo ga prilagođavam veličini kalupa, ili dodam ponešto od sastojaka, kad imam inspiracije. Zaista možete da ga koristite u svakoj varijanti. Za čokoladnu tortu samo dodate kakao po želji. Vrlo je sočan, i naročito se dražesno slaže uz voće.

Maskarpone krem sam skinula sa interneta, i malo ga doradila.

Malo je reći da je tortica bila potpuni hit na druženju, i jedva sam uspela da ukradem jedan ćošak sebi za degustaciju.

IMG_7513.JPG

Tortica sa jagodama i maskarpone kremom

Testo:

4 belanca

150g šećera

1 kesica vanilin šećera

4 žumanca

100g brašna

50g gustina

1 kašičica praška za pecivo

malo soli

Maskarpone krem:

500ml slatke pavlake

400g maskarpone sira

kašika arome vanile

150g šećera u prahu

1kg jagoda

malo nane

IMG_7503.JPG

Ugrejte rernu na 180 stepeni. Ovo je mera za okrugli kalup za tortu od 24 cm. Ali ja volim da tortica bude dundasta. Tako da testo pečem u manjem kalupu od 20cm, ali produžim ivice paki papirom, da bi tortica bila viša. 

Iz belanaca umutite čvrst sneg, sa malo soli, dodajte uz stalno mešanje malo po malo šećera, vanilin šećer, i na kraju žumance po žumance. Tome dodajte brašno prosejano sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano umešajte na sporoj brzini miksera. 

Izlijte testo u kalup koji ste namazali puterom, i posuli brašnom. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

Kada je kora gotova, izvadite je da se skroz ohladi.

Umutite slatku pavlaku sa polovinom šećera, ali ne do samog kraja, nego tako da ostanu mekani vrhovi kada izvadite žicu. 

Drugu polovinu šećera umutite sa maskarpone sirom, i dodajte aromu vanile.

Sjedinite obe smese.

Koru u zavisnosti od debljine presecite na tri ili četiri dela. Svaku koru filujte kremom, i preko krema ređajte seckane jagode. Na kraju špatulom za torte premažite celu torticu, ali sa kora sastružite višak krema, tako da se kore naziru kroz fil.

Ukrasite po želji, jagodama, nanom ili kapljicama bele čokolade.

Prijatno i Hristos Vaskrse!

 

 

Suvoborski Raj

Suvoborski Raj

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom

Prvoaprilske šale iliti Pasta sa lososom