Detinjstvo ušuškano u srebrno crvenu foliju iliti Munchmallow Tortica

Detinjstvo ušuškano u srebrno crvenu foliju iliti Munchmallow Tortica

Zbunim se ponekad kada shvatim koliko davno je bilo to detinjstvo.

Ne zato što nisam svesna svojih godina, i toga koliko ih se naredjalo, već zato što su neke uspomene i osećanja toliko živopisna i sveža.

Ima tih mirisa, koji me iste sekunde kada mi se ušunjaju u nozdrve, vrate na travu iza kuće, ili trem ispred vikendice u Čortanovcima. Ima nekih ukusa, koji teleportuju celo moje biće 30 godina u prošlost, i osećam kako vozim metalik bledo zelenu poniku, po načetoj betonskoj stazi, dok jednom rukom trpam u usta slatku užinu.

Nije nostalgija nebitna.

Ona čini sve naše trenutke nežnijim. Skupimo ponekad razne mrvice utisaka, izbledelih slika, i posebnih trenutaka u jednu vreću, i kad nas zaboli neka melodija, ili ozari neki pogled, gurnemo prste u vreću, izvučemo sličicu kaleidoskopa, na kojoj mala s izgrebanim kolenima, i kikicama, bere trešnje u komšijskom dvorištu, i znamo da je to bila neka velika spokojna sreća.

U svakom mom sećanju, jarko svetle boje svega što smo klopali, grickali, mesili, željno čekali da se ispeče, ubere, skuva, namaže, i na kraju omaže.

Ima nekih najobičnijih lepota, koje su uvek na prvom mestu svih omiljenih zalogaja.

Palačinke sa domaćim džemom od kajsija, prženice sa jogurtom, kačamak sa starim sirom, kompot od bresaka.

Male djakonije, od dva sastojka, a uživanje veliko kao na gozbi u Mišelinovom restoranu.

Ima i par slatkiša, čije šuškave kesice i omotači, znače samo jedno. Ljubav na prvi pogled, ljubav iz detinjstva, ljubav za sva vremena.

_DSC8061.jpeg

Volim francuske kolače, umirem za tartovima, paris brestom, mon blanom, musom i krem bruleom.

Sečem se na braunis, apple pie, krostatu, tiramisu i rum babu.

I sve je to u redu.

Ali, ako nema ničeg slatkog u kući, ako smo zastali na putu do mora da dopunimo gorivo, ako se spremam na gostovanje i fali mi da imam nešto u tašni, ako istrčim na pauzi predstave jer mi je pao šećer, ili ako jednostavno dobijem klasičan zov iz srca stomaka, za nečim što posebno volim, onda se svi reflektori okreću ka njemu.

Malom, belom, slatkom oblačiću, koji se ugnjezdio na postolje od sočnog čoko biskvita, i zalio taman pravom merom čokolade.

Mom pratiocu od malih nogu, i još manjih prstića, Mister Munchmallow-u.

Suprug ne može nikada da pogreši, jer se bez greške obradujem ako mi donese plavu kutiju, iz koje veselo poispadaju mekane polulopte umotane u srebrno crvenu foliju. Razmotam je, i istog trenutka sam na onom bajsu, vrtim pedale, koje koče na kontru, i jednom rukom ubacujem moj omiljeni slatkiš u usta. I život je bezbrižan, i lagan.

Možda je nasledno, a možda je ipak Munch tako neopisivo neodoljiv, ali i moji klinci, bez greške prate moju ljubav u stopu. Porodično pakovanje nam je malo. Double Munch je na ivici da preuzme primat, i teškom mukom bih mogla da odredim koji volim za mrvicu više.

A ne bi trebalo da mi bude čudno, njihova je ljubav samo logična posledica tog slatkog čuda koje nam ulepšava dane, od detinjstva do danas.

_DSC8066.jpeg

Munchmallow Tortica

Jedva su dočekali kada sam im najavila da pravim post za Munchmallow, i da imam ideju za torticu inspirisanu njihovim obožavanim slatkišem. Tortica je vrlo jednostavna, i ako imate klince koji vole da petljaju po kuhinji, mogu sasvim sami da je naprave, uz malo nadgledanja.

3 kutije Double Munch-a

2 kutije porodičnog pakovanja Munchmallow-a

50 g putera

par kašika mleka

2 kesice šlaga

1 kesica želatina

voće po izboru

_DSC8070.jpeg

Prvi deo recepta je najsladji i najzabavniji. Pošto kolač mora da se stegne u frižideru preko noći, dobra je prilika da se zasladite i tokom spremanja :)

Odvojte biskvit deo od belog dela. Biskvite stavite u činiju, a oblačiće podelite ukućanima, ili ih grickajte do mile volje, a višak ostavite u frižideru, za uz jutarnju kaficu ili čaj.

Biskvite umesite sa puterom i par kašika mleka, možete ručno ili u mikseru.

Obložite kalup prečnika 20 ili 22cm, dno peki papirom, a ivice providnom čvrstom folijom za tortu.

Rasporedite i utisnite biskvit koru na dno. Odaberite voće po izboru, preporučujem neko kiselije, da napravi lep balans sa slatkom tortom. Poredjajte na koru. Umutite dva šlaga po uputstvu, i ulijte pripremljeni želatin. Šlag prelijte preko kore i voća.

Ostavite preko noći da stegne u frižideru.

Ukrasite presečenim komadima Munchmallow-a.

Prijatno!

Čajni kolači iliti Tortica od borovnica

Čajni kolači iliti Tortica od borovnica

Najšarenije proleće iliti Višnjini Cupcakes

Najšarenije proleće iliti Višnjini Cupcakes