Zaboravljena lepotica iliti Markiza

Zaboravljena lepotica iliti Markiza

Žale mi se ukućani.

Kažu, samo izmišljaš nešto, mesiš nove kolače, testiraš recepte, i sve si one naše stare, omiljene kolače zapostavila.

A nije da nije istina. Očarale me razne američke pite, sa svojim ukrštenim koricama, kao platno za beskrajne kulinarske ideje, šarmantne italijanske krostate, pufnaste choux princes krofne sa krckavom koricom, elegantni ekleri i neodoljivi tartovi, francusko poslastičarstvo u svom najlepšem obliku.

U zapećak padoše lenja pita, palačinke, patišpanj s voćem, savijače, krofne i tako redom. 

Ali najveća nepravda zadesila je gospodjicu Markizu!

IMG_5768.JPG

Ona je bila skoro prva na listi obožavanih kolača u našoj porodici. Kada sam želela baš posebno da obradujem dragog, ili je bio nečiji rodjendan, izvlačila bi se moja "devojačka" sveska sa receptima, i očas posla, kako već to sa markizom ide, slasna tortica bi se hladila u frizu, a oblak slatkog iščekivanja bi se razvlačio po svim ćoškovima stana.

I onda je netragom nestala!

Tu i tamo potkrala se koja lenja pita, palačinke su već umeli da iskukaju, i savijaču sa jabukama, ali markizu sam obrisala, kao gumicom, i nekako, godinama mi nije pala na pamet.

IMG_5770.JPG

A ja je apsolutno obožavam!

Ta hladna, gusta, kremasta rapsodija ukusa, ozbiljan karakter crne čokolade i ruma, u penastoj bazi umućenih žumanaca i belanaca, i prhke piškote umočene u kafu. Uf, kako sam mogla tako da se ogrešim o nju, i da je tako lako zapostavim.

Ali, pre neki dan smo ispravili tu ogromnu nepravdu i vratili je na njen pijedestal!

Tako jednostavna, a potpuno savršena!

FullSizeRender.jpg

Markiza

 

6 jaja

200 g šećera

250 g putera

200g crne čokolade

7ml arome ruma

tri pakovanja piškota

1/2 l mleka

kašika instant kafe

100 g čokolade za kuvanje za glazuru

šlag po želji

IMG_5769.JPG

Umutiti mikserom penasto odvojeno žumanca i belanca sa po 100g šećera. Idealno je da je šećer u prahu, ali može da prodje i kristal. Otopiti čokoladu sa puterom, na pari. Umešati čokoladu i puter kada se malo prohlade prvo sa žumancima. A zatim špatulom nežno umešati belanca u tu smesu. Dodati aromu ruma. 

U kalup za tortu redjati piškote koje ste umočili u kafu razmućenu u mleko. Na dno cele piškote, po obodu polovine, zatim uliti smesu u kalup, i gore opet poredjati cele piškote.

Staviti kalup u friz i ostaviti preko noći. Sutradan rastopiti čokoladu za glazuru, izvaditi tortu iz kalupa i preliti glazuru preko. Glazura se brzo hladi, pa budite brzi ako želite da imate utisak glazure koja se sliva. 

Po želji ukrasite i šlagom.

Prijatno!

 

Rekapitulacija

Rekapitulacija

Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice

Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice