Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice

Kraljica večeri iliti Pašteta od pileće džigerice

Pre par dana FatMama je izašla u realan život!

Iako je ovaj cyber prostor primamljiv, i prilično poseban, pravo platno za prenošenje emocija, ideja i raznolikih oblika inspiracije, ja pripadam generaciji koja još uvek čezne za više pravog kontakta. Druženja uz kafu i kolače, gledanja u oči, držanja za ruke i ćutanja, malih znakova koji lebde u vazduhu, umesto onih sličica raznolikih smajlija koji kao stoje uz neku reč, pokušavajući da slovcima na ekranu učitaju malo emocije.

Zato je ovaj oktobar za mene sasvim poseban, jer osim što obeležavam tri godine od kada sam počela da pišem blog, u taj mali jubilej sam učitala i jedan novi početak.

foto: Petar Jelisavac

foto: Petar Jelisavac

U saradnji sa koncept prostorom Jevremova 25 započinjemo jedno novo poglavlje FatMama priče. 

Jedna tema su radionice, na kojima ćemo se družiti u kuhinji, stvarati razne čarolije, što slatke, što slane, u svakom slučaju sasvim slasne.

FullSizeRender.jpg

A druga ideja su večere osmišljene po FatMama meniju, gde ćete moći da uživate u raznovrsnim ukusima, pre svega domaće kuhinje, ali sa malim obrtom.

FullSizeRender.jpg

I ne bih ja bila ja, da nisam rešila da povodom toga osmislim jedno druženje uz dobru klopu i kvalitetno vino.

Tako sam se našla oči u oči sa kulinarskim izazovom prve vrste, pripremiti hranu za preko 50 ljudi. Kako moj perfekcionizam nije nimalo drag saveznik u ovoj situaciji, ja sam ipak poslušala savete bliskih ljudi, i jedan deo prepustila domaćinima iz Jevremove 25. A uprkos tome, moja luda glava je tri dana levitirala iznad pijace, prodavnice, kuhinje, šporeta, ringli, i kuhinje u Jevremovoj gde je gospodin Braca krčkao naš Suvi gulaš.

IMG_5555.JPG

Tako sam, nekim čudom umesila 10 plehova Aromatičnih puter keksića, dva pleha Lenje pite, pripremila dva pleha Paštete od pileće džigerice, Karamelizirani luk u balzamiku i crnom vinu, Pilav od bundeve... Ali, sve te djakonije me nisu toliko izbezumile koliko organizacija i logistika. Mailovi, telefoni, vinari, dizajneri, štampa, kontakti, drugari, kolege, fotografi, ko dolazi, ko ne dolazi, šta obući, namazati ili ne namazati nokte, štikle ili patike, i neprekidna sumnja, kao crni oblačić koji me je pratio sve vreme: Da li će biti dovoljno hrane?

IMG_5675.JPG

Kada smo par sati pred dogadjaj muž i ja uleteli u kuhinju Jevremove, sa rukama punim kesa i plehova, i zaposeli teritoriju, stvarajući zajedno sa njima kreativni haos u najboljem smislu te reči, mislila sam u sebi: Ja ovo neću preživeti!

Neka jela su bila gotova, neka jela su kasnila, srećom pa moji gosti, pretežno umetnici, nisu ljubitelji časovnika, te se na kraju nekako sve savršeno uklopilo.

Bife je bio postavljen, Jovana je iznosila poslednje činijice sa Tri vrste pirea, gosti su lagano grickali Čvarke sa pečenim lešnicima i bademima, i uživali u izvrsnim vinima Vinarije Virtus, koja nam je izašla u susret. Njihov enolog je upario vina uz nekoliko mojih jela, i time smo podigli čitavo FatMama gastronomsko iskustvo na jedan viši nivo. Kada sam se zahvalila gostima, i rekla par reči o novom konceptu i planovima, zazveckali su tanjiri i sve je krenulo kao na filmu.

foto: Petar Jelisavac

foto: Petar Jelisavac

Ja sam, opuštena i nasmejana, uživala u večeri, sa prijateljima, dragim gostima i pravim gurmanima, i lebdela nekih desetak centimetara iznad zemlje. 

Ali zvezda večeri, ipak nisam bila.

Tron je zaposela, ubedljivo i suvereno, njeno veličanstvo Pašteta od pileće džigerice. Pobrala je sve komplimente, aplauze i divljenja, a ja sam blažena uživala u njenom uspehu, potajno namigujući ka jednoj svetlucavoj zvezdi na nebu, odakle me, znam, ponosno prati Ona koja me je naučila kako se pravi, jede i voli, baš ta veličanstvena Pašteta.

foto: Petar Jelisavac

foto: Petar Jelisavac

Pašteta od pileće džigerice

 

750g pileće džigerice

150g slanine

2 manja luka

1 kisela pavlaka

150g sredine hleba natopljenog u mleko

3 žumanca

senf, biber, so

Pileću džigericu, seckani luk i slaninu dobro izdinstati u dubljem tiganju. Za početak može poklopljeno, a kasnije fino zapeći da dobije tamno braon moču.

Kada se malo prohladi, samleti u multipraktiku, dodati pavlaku, žumanca, hleb u mleku, i začine. Obratite pažnju da je težina hleba kad je već natopljen u mleko, a ne dok je suv.

Sve izmiksati i uliti u kalup, po izboru. Zapeći u rerni na 200 stepeni, dok ne dobije finu koricu. Po želji pleh možete obložiti i šnitama tanko sečene slanine.

Služi se uz tost, džem od luka kao savršenu kombinaciju, može i uz švapski sir sa vlašcem, kiselu pavlaka, krastavčiće, ili već po vašem ukusu.

Prijatno!

 

dizajn promo materijala: Metaklinika

Zaboravljena lepotica iliti Markiza

Zaboravljena lepotica iliti Markiza

Kako izgleda dva dana biti FatMama

Kako izgleda dva dana biti FatMama