Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Najzad!

Kombi se kasno u noć ušunjao nazad u grad, glumci čergari odigrali poslednju predstavu za ovu godinu...  

Jutro osvanulo sunčano i svetlucavo, kuća okićena, trepere lampioni i sveće, pokloni dremaju ispod jelke, dečaci otišli u "lov" na Kalenić, devojke fotkaju i grickaju božićne keksiće...

Nema više telefona, mailova, obaveza, pritisaka....

Idemo da okrenemo krug po kraju, udahnemo zimski, sunčani vazduh i srknemo cimet penicu sa nekog savršenog kapućina, i onda nazad u carstvo brašna, kestena, cimeta, kardamoma, kotleta, ruzmarina, kvasca i kiflica, šerpi, lonaca, vruće rerne i kuvanog vina...

Stiže Nova Godina!!!

IMG_6402.JPG

Nismo dočekali taj sneg, ali ne mari.

Iako bi uz njega idila bila potpuna, i ovako smo okruženi prazničnom čarolijom. 

Juče je sve bilo pomalo usput, i nekako kao u slow motionu-u, verovatno zato što je bilo teško odjednom preći u taj "off mode". A čisto da ne bi previše "zastranila" danas opet punom parom... mesim kiflice, pakujem poklone, pečem vrat, pripremam testo za tart sa kestenom, za odlazak u goste 2.januara, završavam kuglof i fotkam ga za ovaj post. Samo još da ispišem par rečenica, i gasim sve motore! Jer, ipak je došlo vreme za totalni "shut down".

Ove godine, uz neizbežnu rusku, i paštetu od pileće džigerice, imamo novitete, u vidu domaćih kiflica, po jednom divnom receptu, i nakon nekoliko godina, u kojima smo iz nepoznatog razloga zaboravili taj savršeni dezert, na našu trpezu se vratio rolat od kestena, u novom prazničnom ruhu i obliku, kao Kesten Kuglof.

IMG_6405.JPG

Kesten kuglof

Volimo kesten, obožavamo ga! Ovo je inače torta, rolat, kakvo god ime bilo, koji je moja mama zimi pravila često. Inače ga je stavljala u kalup za srneće ledja, i ponekad ubacivala i bananu kroz sredinu.

Ovoga puta sam koristila kalup za kuglof, nekako mi uvek ide uz Novu Godinu.

Sastojci:

1kg kesten brašna (možete kupiti u poslastičarnici "DJ" u Svetozara Markovića)

250g putera na sobnoj temperaturi

80g čokolade za tortu i 100g za glazuru

100g mlevenih pečenih lešnika

šlag

malo ulja

IMG_6401.JPG

Kolač je izuzetno jednostavan, a preukusan.

Kesten prstima umesite sa puterom. Nema potrebe za šećerom, pošto je kesten sam po sebi dosta sladak, a i kada kupite u poslastičarnici oni dodaju malo šećera već u brašno.

Podelite smesu na tri dela. Jedan deo ostavite kako jeste, u trećinu umesite čokoladu, a u trećinu lešnike. Ko voli uvek može da doda i malo arome ruma u deo sa čokoladom.

Kalup obložite providnom folijom. Na dno utisnite čist kesten, zatim sa lešnicima i na kraju sa čokoladom. Ostavite par sati u frižider da stegne.

Zatim prevrnite kuglof na tacnu. Čokoladu istopite na pari sa malo ulja, i prelijte preko kolača.

Služi se uz šlag, a kao što rekoh ako pravite u dugačkom kalupu, lepo je kada se u sredinu ubaci i cela banana, po dužini.

Prijatno!

 

 

Slasno "osveženje" iliti Kari povrće u kokosovom mleku

Slasno "osveženje" iliti Kari povrće u kokosovom mleku

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova