Slasno "osveženje" iliti Kari povrće u kokosovom mleku

Slasno "osveženje" iliti Kari povrće u kokosovom mleku

Prošli su i ovi praznici.

Tako smo uživali, slavili, družili se, bez prestanka klopali, puni želje za prazničnim poslasticama i slasnim slanim zalogajima, i još više puni nade da ćemo sve to nakon Božića lako zameniti nekom zdravijom, "boljom" hranom.

A onda, pri pomisli na to da moramo da se rastanemo od pečenja, sarme, ruske i reforme nekako nam bi teško, i odlagali smo taj srceparajući momenat što duže možemo.

Da li bi vam bilo lakše kada bih vam rekla da nema potrebe da očajavate? I da je moguće produžiti to praznično uživanje na celu sezonu, a da uz ukusan, savršen obrok možete bezbrižno da uživate, i još da svoje telo počastite nečim hranljivim i zdravim.

Prošlo je vreme kada je zdravo povrće bilo sinonim za nešto što smo jeli silom, dok su nam bake i mame stajale nad glavom, kao čuvari Askabana, i brojale zalogaje. 

Srećom, vremena su se promenila, uticaji raznoraznih kuhinja su se polako uvukli i u naše krajeve. Kada sam bila mala, brokoli nije postojao u mom rečniku, a moji klinci ga sada jedu za doručak uz kajganu, kao "šumu" koja blista pod žutim kajganastim "suncem" iz tiganja. 

IMG_6544.JPG

Spremamo raznoliko povrće na mnogo načina, sotirano na puteru i maslinovom ulju, blago kuvano sa prezlama uprženim na bundevinom puteru, skoro sveže u hrskavim salatama, i naravno u onim dobro znanim kombinacijama kuvanih jela sa povrćem i mesom: grašak, boranija, sataraš, musaka od karfiola i tako redom, djakonija do djakonije.

Naša porodica je izuzetno slaba na grašak, na primer. A kako smo "rasli" tako nam je rastao i apetit, te usput i lonac. Kada želim da budem sigurna da su klinci jeli kvalitetno i kuvano, a da ne moram da provedem dva sata uz šporet, samo trknem do prodavnice i vratim se sa četiri kese, da dobro ste pročitali, ČETIRI kese Frikom zamrznutog graška, dodam meso, ili samo luk i šargarepicu, sve uspem u šerpu, i za pola sata imam ručak iz snova. I što je najlepše, mirna sam dva dana.

IMG_6543.JPG

Divno je što tokom cele sezone možemo da uživamo u svežem povrću, jer su trenutnim zamrzavanjem sačuvane hranljive vrednosti, a uz to je povrće već očišćeno i pripremljeno. 

Ovoga puta sam se malo poigrala sa Frikom Carskom mešavinom, u kojoj se nalaze karfiol, brokoli i šargarepa. Osim što "otkidamo" na domaća jela, prilično smo veliki obožavatelji karija. Tako da sam osmislila jedan zanimljiv, jednostavan i vrlo ukusan recept za jelo koje možete služiti i kao prilog, a i kao glavno jelo.

IMG_6548.JPG

Kari povrće u kokosovom mleku

1 pakovanje Frikom Carske mešavine

2 čena belog luka

kašika maslinovog ulja

konzerva kokosovog mleka - 500ml

1 1/2 kašičica kari začina

semenke korijandera

biber, so

po želji tucana paprika

IMG_6547.JPG

Upržite na ulju gnječeni beli luk, dok ne postane staklast. Oko jedan minut.

Ubacite povrće iz kese, kokosovo mleko i začine. Sve uspite u pleh, ili vatrostalnu činiju, posebno je ukusno u tučanoj posudi ili tiganju.

Zapecite u rerni oko 25-30 minuta, na 200 stepeni celzijusa.

Po želji ukrasite svežim korijanderom.

Može se služiti toplo, a i hladn0.

Prijatno!

 

Post je urađen u saradnji sa kompanijom Frikom.

Usporeni januar iliti Riblja rapsodija

Usporeni januar iliti Riblja rapsodija

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof

Najzad! Nova Godina! iliti Kesten kuglof