Korak po korak iliti Letnji tart sa kajsijama, malinama i ribizlama

Korak po korak iliti Letnji tart sa kajsijama, malinama i ribizlama

Mislila sam biće mnogo lakše.

Kad ono totalna propast.

Umesto da se vratim lagano, puna entuzijazma i radnog elana, teško mi je da sednem za tastaturu, kao pisac kad ima kreativnu blokadu. Želim da budem redovna, želim da izbacim novi post, imam u planu i tiramisu i osso buco i rižoto milaneze, i znam sad mislite: Hej ne izvlači se, nego daj te recepte.

A šta da radim, živ sam čovek! Osladilo mi se da džabalebarim. Vreme mi ide na ruku, red kiše, koja je dušu dala za produžene dremke, red paklenih vrućina, kada se samo minimum napora ulaže da bi se preživeo dan.

Ali, evo, jedna nedelja, ni tamo ni vamo, malo sparna, ali ipak pirka vetrić, a najavljuju neku oluju popodne, i skoro sam sve obaveze završila do podneva. Idealna prilika za jedan lepršavi letnji recept.

Uvod je sasvim kratak, moram da nastavim sa knjigom, tamo gde sam stala. Ima još mnogo aktivnosti koje su mi nedostajale, pored kuvanja i bloga. Jedna od njih, definitivno pri samom vrhu top liste, jeste kada mi se mozak i duša zagube u lavirintima malih slova i stranica, koje resetuju svakodnevicu u svega par sekundi prvih pročitanih redova.

Zato, odoh..

A s obzirom da na blogu dugo nije bilo čuvenih tartova, evo jednog idealnog za ovu lenju letnju nedelju.

_DSC7280.jpg

Tart sa kajsijama, malinama i ribizlama

Testo za tart

250g brašna

100g putera

100g prah šećera

prstohvat soli

1 žumance

ektrakt vanile po ukusu

Trebaće vam pleh za tart sa dnom koje se skida, 26/28cm.

U činiji varjačom umešajte smekšali puter i šećer, dok se ne sjedine. Dodajte žumance i vanila ekstrakt, i opet smešajte zajedno. Dodajte prosejano brašno i so. Umešajte dok možete varjačom, pa nastavite rukama. Kada se formira lopta od testa, spljoštite je na oblik diska, uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru 24/36 sati.

Izvadite iz frižidera, razvijte testo u krug i prebacite u pleh. Dobro utisnite testo u dno pleha, i u ivice, odsecite višak, i izbodite viljuškom dno testa.

Pecite na 160 stepeni 15tak minuta, ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Poslastičarski krem

1l punomasnog mleka

6 žumanaca

400g šećera

120g gustina ili mešavine gustina i brašna

1 kašika ekstrakta vanile

100g putera

bele čokolade po ukusu

Ugrejte mleko sa polovinom šećera na srednjoj vatri.

Žumanca umutite sa ostatkom šećera, dodajte i gustin. Dok mleko nije vrelo ulijte 1/3 u smesu sa jajima, pa sve vratite u šerpu sa mlekom, i mešajući sve vreme pustite da provri. Kuvajte još minut, dva. Dodajte vanilu. A kada se ohladi, dodajte umućen puter. U ovoj verziji dodala sam bele čokolade dok je krem još bio topao.

Ohlađenu korpu za tart napunite kremom, prekrijte voćem po želji, i ukrasite prema inspiraciji.

Prijatno!

_DSC7281.JPG
Tišina iliti Pita sa šumskim borovnicama

Tišina iliti Pita sa šumskim borovnicama

Heeere's Johnny! iliti Bidonata

Heeere's Johnny! iliti Bidonata