Sezona rodjendana iliti Čoko Oreo Tart

Sezona rodjendana iliti Čoko Oreo Tart

Negde od polovine februara krene naša čuvena sezona rodjendana.

U nešto malo više od dve nedelje nagurasmo se Sinak, ja i Ćera.

Nas dve u tri dana razlike.

Tako ispade da u našoj kući mi nekako više plivamo nego što hodamo :)

E sad, snalazimo se nekako i kao ribice na suvom, ali kad krene to ludilo od slavlja, torti i svećica, ja zažmurim na pola, i pustim se kao niz roler koster.

Jer, On želi tortu sa čokoladom i plazmom, Ona će već da izmisli neku svoju kombinaciju, a meni je naravno sasvim svejedno. Kad ne mogu da uglavim neki ludi party, bez svećica, ali sa puno svetlucavih trenutaka, onda može i bez torte. 

Mada, kad me od ranog jutra napadnu svojim malim poljupcima, i raštimovano otpevaju: Danas nam je divan dan, meni ništa više od rodjendana i ne treba.

IMG_7033.JPG

Ove godine Momak je imao specijalnu želju. Pitam: Kakvu tortu želiš? On kao iz topa: Sa plazmom i čokoladom!

I sad ja mozgam, mozgam. Čokoladni biskvit, pa poslastičarski krem, sa mrvljenom plazmom? Hm, pa ne. Vanil biskvit, čokoladni ganaš i kora od redjanog keksa? Čudno mi nešto, a i nekako nikad nisam pravila te kombinacije. Ne bih baš previše da eksperimentišem, pa da ispadne neko "neobično" iznenadjenje.

U poslednjem trenutku mi sine. On obožava Cheesecake, tako da... tu se krije rešenje!

FullSizeRender.jpg

Čoko Oreo Cheesecake

Kora od plazme:

450g mlevene plazme

250g putera

12 kašika mleka

Krem:

500g krem sira

150 g crne čokolade

6 kašika prah šećera

kesica šlaga

kesica želatina

Oreo kora:

pakovanje oreo keksa

100g crne čokolade i kašika ulja za glazuru

IMG_7011.JPG

Umesite puter na sobnoj temperaturi, mlevenu plazmu i mleko. Koru utisnite u dno kalupa za tortu od 24cm, koji se rasklapa. Na dno kalupa stavite providnu foliju, a uz ivice celofan za tortu ako imate. Može i bez celofana, onda malo premažite ivice puterom.

Umutite krem sir i šećer. Želatin ostavite da nabubri sa kašikom, dve vode. Umutite kesicu šlaga. Otopite 150g crne čokolade na pari. Količinu čokolade za fil možete prilagoditi svom ukusu. Može i više, fil će tako biti bogatiji čokoladom. Umešajte zajedno sir, šlag i čokoladu, i na kraju na blagoj vatri rastopite želatin, pa i njega umešajte.

Oreo keks sameljite u mrvice, u multipraktiku. 

Prelijete preko plazma kore pola fila, sačekajte 10tak minuta, pa pospite preko koru od mrvljenog orea. I zatim iz kese za pajpiranje u krug prelijte ostatak krema, i nežno ga izravnajte. Ostavite u frižideru da stegne preko noći, ili nekih 5-6 sati.

Kada se fino stegne, izvadite tortu iz kalupa. Otopite na pari čokoladu i ulje, i prelijte preko torte. Takodje ako želite može i bez glazure. Možete samo ukrasiti šlagom, keksom, mrvicama, rendanom čokoladom, pustite mašti na volju.

Prijatno!

 

 

Nastavljamo dalje slavlje iliti Galete

Nastavljamo dalje slavlje iliti Galete

Čemu služi Tuga

Čemu služi Tuga