Slatke porodične praznične pripreme iliti Matijine čoko bombice

Slatke porodične praznične pripreme iliti Matijine čoko bombice

Evo ga decembar, svetlucaju ukrasi, kroz maglu jedva osetimo kad dan predje u noć, i nestrpljivo udišemo na nos, čim kročimo na ulicu, očekujući onaj dobro znani reski miris snega u vazduhu.

Kada nas ne prevari neki sunčan, i neočekivano topli dan, sve je čista zimska idila.

Još nije počelo ono praznično ludilo, a ipak sve svetluca, jelke su okićene, već po komšiluku možete kroz prozore da naslutite kako trepere ukrasi na njima. Nisam ranije toliko volela zimu, doduše i dalje vodim malu borbu sa hladnoćom, ali svake godine se sve više i više navikavam da zimske čarolije.

Rado kupujem ogromne, tople džempere, uvijem se u šal, nataknem kapu skroz do nosa, i kroz uski prorez uživam u zimskom vazduhu. 

Kiseli kupus nam stiže za koji dan, a s malim zakašnjenjem se od danas na polici u špajzu šepure tegle sa turšijom. Ona će nam ulepšati one dane posle "prvog", ako preteknemo posle ruske, paštete od pileće džige, kiflica, markize i kesten tarta.

IMG_7573.JPG

Ali, ono što najviše volim kod decembra, to je što počinju "maratoni rerne".

Ona radi bez prestanka, smenjuju se podvarak, pečenja, sarme, gibanice, proje, i duuugi niz poslastica koje kućom šire onu dobro znanu aromu, koja kod male "kuvarice" nepogrešivo izaziva refleksnu reakciju čim kroči u kuću. S vrata diže nosić u vazduh, i pita, sa najširim osmehom na svetu: "Šta to mirišeee?! Mmmmm, kolaćiiiiiii!"

Miriše cimet i kardamom, miriše puter testo od keksića ili pite sa jabukama i dunjama, mirišu tart korpice, spremne za punjenje, miriše topljena čokolada, poslastičarski krem, i neizbežne palačinke i jabuke u šlafroku.

Ništa toliko ne definiše novogodišnje i božićne praznike, kao ta veličanstvena topla rerna, i svi mirisi koji naviru iz nje.

IMG_6019.JPG

A uz sve te kolače, mešenje, pečenje, i moj sin dobije inspiraciju da nešto napravi sam. 

Ne moram da posebno naglašavam kolika je ljubav klinaca prema pops kuglicama sa keksom i čokoladom. Zato je logično njegova prva poslastičarska kreacija išla samo u tom smeru.

Recept je sasvim jednostavan, i promenljiv. Možete praviti onoliko varijanti, koliko imate inspiracije. Matija je izabrao kombinaciju sa listićima badema, sušenim brusnicama i kajsijama, naravno prelivene crnom čokoladom.

I samo da se zna, moji prsti su se umešali tek kod umakanja kuglica u čokoladu, a čak sam i ja ubrljala pola kujne :)

Mi nismo imali, ali preporučujem štapiće za pops, mnooogo pojednostave ceo proces! 

IMG_7574.JPG

Matijine čoko kuglice

 

300g mlevene plazme

100g putera na sobnoj temperaturi

po zelji mrvljeni listići badema, mleveni susam, lan

suvo voće (kajsije, brusnice, grožđe, smokve) 

ko voli slađe, može i par kašika šećera u prahu

200g čokolade za kuvanje, za glazuru

Svi dodaci su stvar ukusa, možete koristiti i mlevene pečene lešnike, kakao, od začina cimet, djumbir, aromu ruma. Kombinujete po svom ukusu.

Umesiti, po potrebi dodati malo mleka ili soka od pomorandže. Rolati kuglice, pa ih staviti u friz, dok na pari otopite čokoladu za kuvanje sa malo ulja. Ohladjene kuglice umakati u preliv, kad preliv malo stegne ukrasiti po želji. Ostaviti u frizideru na sat vremena.

Kuglice možete staviti i na pops štapiće.

Prijatno!

IMG_7575.JPG
Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Sv. Nikola, devojačka slava iliti Praznična pavlova

Rekapitulacija

Rekapitulacija