Pomoćnik iz snova iliti Babka sa čokoladom, cimetom i pečenim lešnicima

Pomoćnik iz snova iliti Babka sa čokoladom, cimetom i pečenim lešnicima

Obožavam jesen!

Sveži vazduh koji sluti na sneg, oštri miris kiše, vetar koji nosi lišće, a čim zakoračimo u kuću onaj topli, ušuškani vazduh, ćebe koje se smeši sa kauča, sveće koje nestrpljivo čekaju da zatrepere, i pogled na rernu koja kao da zove da u njenu toplu, vatrenu utrobu ubacim neko testo.

I uvek je jesen vreme za mnoogo testa. I to one slasne, moćne, raskošne varijante, od domaćeg hleba, preko reforme, rum babe, krofni, uštipaka, lenje pite, kiflica sa sirom, kuglofa, štrudli… A sve puno šljiva, jabuka, dunja, kestena… Cimeta, kardamoma i muškatnog oraščića, i čokolade, čokolade. čokolade!

_DSC7359.jpeg

Testo jeste ljubav, ali nekada je pomalo naporno mesiti i mesiti, čekati da kvasac nadodje, krofne je moja baka u vangli lupala varjačom, kao da se sprema za svetsko prvenstvo u boksu. Upala bicepsa i tricepsa kod mene je bila redovna pojava, kad god se ukućani požele krofni. (ili ukebam dragog, da svi ti sati treninga nadju svoju praktičnu porodičnu primenu :)

A onda se pojavio On.

Pomoćnik iz snova. Stameni, dražesno sjajni kuhinjski asistent, koji svojom magičnom kukom, opušteno “valja” testo, koje pred njegovim šarmom odmah spušta gard.

Kenwood kMix, mesi testo, muti penu od jaja kao od šale, i koh naraste kao lopta, toliko da moram da pazim da ne “utekne” iz pleha. Filovi svileni, musevi penasti… A moje ručice odmorne, vesele i spremne za nove kuhinjske izazove.

_DSC7366.jpeg

Babku sam toliko puta želela da spremim. Apsolutno mi je uvek mirisala kao sigurno zaljubljivanje na prvi zalogaj. Ali recept nije baš od onih najprostijih. Nije to neka nemoguća misija. Ali.. dizano testo, pa da stoji preko noći, pa spremaj fil, razvlači testo, spretno upleti pletenicu, pa opet da raste u plehu, pa sirup… I tako, nikako Babka da dodje na red.

_DSC7326.jpeg

A onda stiže kMix i njegova magična kuka.

Testo se samo umesilo za 10tak minuta, dok sam se ja spremala za spavanje. Onda je ono dremalo u frižideru, dok sam ja punila baterije za novi dan. Sutra ujutro: malo razvlačenja, malo mazanja, malo uvijanja. Pa malo odmora za testo i mene, taman sam završila knjigu, ubacila pleh u rernu, i ceo vikend je mirisao na čokoladu, cimet i pečene lešnike.

Ukućani su “odlepili” na Babku, a ja na kMix!

IMG_4199.jpeg

Babka sa čokoladom, cimetom i pečenim lešnicima

Babka testo

20 g svežeg kvasca

100ml mleka vrlo malo zagrejanog

1 kašika šećera

90 g putera, na sobnoj temperaturi, na kockice

1 veliko jaje, na sobnoj temperaturi

1/4 kašičice morske soli

280g mekog brašna

_DSC7350.jpeg

Čokoladno punjenje

100 g putera, na kockice

80g šećera

100 g čokolade za kuvanje, grubo seckane

5 kašika (40 g) nezaslađenog kakao praha

1 kašika mlevenog cimeta

1/2 šolje (65 g) prženih lešnika oraha, badema ili pekana, grubo seckanih

može i 1/2 šolje (65g) zdrobljenog braunija ili komadići čoko kukija

Sirup

100 g šećera

125ml vode

1 kašika meda

_DSC7353.jpeg

U posudi stojećeg miksera pomešajte kvasac sa mlekom i šećerom i 40 g brašna. Ostavite da se odmara dok se ne pojave sitni mehurići i ne razbiju površinu, otprilike 10 do 15 minuta.

U posudi stojećeg miksera, opremljenog kukom za testo, umešajte na maloj brzini smesu sa kvascem, dodajte u puter iz tri ture, zatim jaje i so. Postepeno dodajte brašno dok se ne sjedini. Uključite mikser na srednju brzinu i mesite testo dok ne postane glatko, oko 5 minuta. (Ako vam se testo čini previše mekano i lepi se znatno za strane posude miksera, posle mešanja dodajte još brašna, 1 kašiku po jednu, sve dok se ne povuče sa strana.

Ili poklopite posudu kuhinjskom krpom i stavite testo 6 sati ili preko noći u frižider, ili razvaljajte u sledećem koraku. Testo bude dovoljno čvrsto da ga razvijete, ali može biti lakše ako ga stavite u frižider. Često hleb ima koristi od laganog dizanja, pa ako možete izdvojite vreme.

_DSC7357.jpeg

Puterom premažite kalup (23 cm) za hleb i obložite donje i gornje strane komadom peki papira koji prekriva iznad visine pleha,, što će vam kasnije pomoći da uklonite pečenu babku.

Da biste napravili punjenje, rastopite puter u srednjoj posudi. Dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi ili skoro u potpunosti ne otopi. (U redu je ako postoje zrnca šećera - ona će se rastopiti kasnije.) Uklonite sa vatre i dodajte čokoladu. Ostavite da odstoji 1 minut, a zatim mešajte dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Umešajte kakao prah i cimet. Odložite.

Na blago brasnastoj površini razvaljajte testo (ohlađeno ili na sobnoj temperaturi) u pravougaonik dimenzija okvirno 30 x 50 cm. Ako se testo stegne i opire se tokom rolanja, delimično ga razvaljajte u pravougaonik, ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, a zatim nastavite da ga razvlačite do krajnjih dimenzija kada se opusti.

Rasporedite čokoladni nadev po površini pravougaonika sve do ivica. Preko čokolade utisnite orahe i komadiće kolača, ako ih koristite. Počevši od jednog od dugih krajeva pravougaonika, testo čvrsto urolajte tako da imate trupce dužine 50 cm.

Oštrim nožem rasecite testo potpuno na pola po dužini. Sa odsečenim stranama okrenutim prema gore, preklopite kraj jedne presečene polovine preko druge (s tim da su presečene strane još uvek okrenute prema gore), a zatim uzmite drugu presečenu polovinu i preklopite je preko druge, vodeći računa da rezane strane budu uvek okrenute prema gore. Nastavite sa pravljenjem pletenice preklapajući i uvrćujući dve polovine testa zajedno dok testo ne postane jedna pletenica.

Podignite upleteni hleb i smestite ga u pripremljen pleh tako što ćete je pritisnuti na oba kraja, tako da se lepo uklapa.

Stavite tavu sa hlebom na vrlo toplo mesto, na primer u blizini radijatora i ostavite da se diže oko dva sata, dok se ne udvostruči.

Dok se testo diže, napravite sirup tako što vodu, šećer i med prokuvati u maloj posudi. Pustite da ključa 4 minuta, kašičicom uklonite svu penu koja se podigne na površinu. Skinite sa vatre i ostavite sa strane.

_DSC7360.jpeg

Petnaest minuta pre nego što ispečete babku, zagrejte rernu na 190 ° C. Pecite babku na srednjem stalku u rerni 30 minuta, ili dok se u sredini (u delu gde je manje čokoladnog punjenja) kada zabodete čačkalicu, ne izvuče čista od testa. Možda se na nju nalepi nekoliko komadića čokolade, što je i normalno.

Izvadite babku iz rerne i kašikom ili četkicom premažite sirup sobne temperature preko babke i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što babku izvadite. Ne pokušavajte da je uklonite ili isečete dok je topla, jer će se slomiti.

Poslužite babku narezanu. Može da stoji do 4 dana na sobnoj temperaturi, ili se može zamrznuti do dva meseca, ako je dobro umotana.

Prijatno!

IMG_0743.jpeg
A može i ovako iliti Laki kolač sa Dunjama

A može i ovako iliti Laki kolač sa Dunjama

Tišina iliti Pita sa šumskim borovnicama

Tišina iliti Pita sa šumskim borovnicama