Napolitanski Božić iliti Struffoli i Mostaccioli

Napolitanski Božić iliti Struffoli i Mostaccioli

Ima nekih stvari za koje mislimo da su ultimativni izbori.

Kao na primer, ruska za Novu godinu, pržeenice za doručak, lubenica u avgustu ili sarma u decembru.

Tako su za mene puter keksići za začinima oduvek bili miris Božića, i mislila sam da nema dalje. Verovatno nikada ne bih ni promenila mišljenje da život, kako već ume, nije imao druge planove za taj 24. decembar.

Kako se sa Kumom nisam videla mesecima, a hteli smo nekako da organizujemo viđanje, jedini slobodan datum je pao na Božić njenog dragog. Koji je, by the way, Napolitanac. Verovatno ste već primetili da sam par puta kačila postove sa nekim delikatesima koje nam je on spremao, ili doneo iz Italije, pre nekih godinu dana me je učio da rolam domaću pastu, i to ne mašinom, nego oklagijom, regular nonna style.

Ovoga puta sam ja bila na potezu. Badnje veče u Srbiji, i kako sada dočekati gospodina iz samog srca gastronomskog raja, a da mu Xmas malo obojimo mirisima i ukusima detinjstva.

Prvi korak / Google search: The Best Traditional Neapolitan Christmas Sweets

Drugi korak / pala sam u nesvest od listanja recepata, voda mi ide na usta, i jedva uspevam da odaberem.

Treći korak / Struffoli su apsolutno glavni izbor na svakom sajtu, ali deluje kao prilično zapetljana akcija, pa se odlučujem za još jedan recept kao rezervu.

IMG_9995.JPG

Struffoli su najprostije rečeno mini, mini priganice, ali slatke, i ne od kiselog testa, nego nečega što malo više podseća na tasto za puter keksiće. A bilo mi je teško da pokušam da prihvatim da se bilo šta što bi trebalo da se prži u litri ulja, ne pravi da bude pufkasto i mekano. Znači čuvene rupe u bakinim krofnama su ovom slučaju merilo promašaja. Kada sam to povezala, sve je bilo manje više jednostavno. Jedino što je prilično zahtevno je to što kuglice zahtevaju mnoooogo sati seckanja, rolanja i prženja, ali kako Frančesko kaže to i jeste poenta ovog recepta. Da za Božić cela porodica učestvuje u pripremi ovih slatkih kuglica, i tako uživa u ovom porodičnom prazniku. Kako on kaže, to bude posao za ceo dan.

Ja sam bila malo brža, testo se napravi bukvalno za 10 minuta, a kada smo došli do rolanja kuglica i prženja imala sam pomoć još tri para ruku, njegovih, i naših malih devojaka koje su jedva čekale da pomognu. Jer nema boljih prstića za ovaj posao od malih.

A rezervni dezert me je sasvim oduvao.

Mostaccioli. Ultimativni medenjaci. Zamislite spoj slatkog sirupa od crnog vina, espresa, cimeta, muskatnog oraščića, karanfilića, rendane kore limuna i pomorandže, badema i crne čokolade! Da se ne lažemo, nema dalje!

Ovo je zaista jednostavan recept, i apsolutno preporučujem da ga ovih prazničnih dana isprobate.

Nećete zažaliti!

Struffoli

210 g brašna

3 jaja

rendana kora jednog limuna i jedne pomorandže

1 supena kašika šećera

malo soli

1 supena kašika Limončela ili soka od pomorandže

Sirup:

5-6 supenih kašika meda

3 supene kašike šećera

za ukras šarene mrvice

1l ulja za prženje

IMG_9963.JPG

Sve sastojke za testo stavite u činiju i umesite rukama. Testo bi trebalo da bude mekano, ali ne lepljivo. Prema ovoj meri sigurno biće potrebno da dodajete brašna, ali bolje je da dodajete pomalo, nego da bude previše tvrdo u startu.

Testo ostavite u činiji pokriveno providnom folijom da odmori pola sata. Van frižidera.

Ugrejte ulje za prženje.

Od testa uzimajte male komade, od kojih valjajte dugačke “crve” prečnika otprilike pola cm, i onda nožem isecajte male komadiće. Svaki medju dlanovima urolajte u kuglicu. Kada nakupite odredjenu količinu, ubacite u vrelo ulje. Nemojte da pretrpate šerpu, zato što će one narasti, i sve vreme ih cediljkom mešajte da se ravnomerno prže.

Kada ih sve ispržite, u većem dubokom tiganju ugrejte med i šećer dok ne počne blago da vri. Tada ubacite pečene Struffole i cele ih umešajte u sirup.

Prebacite na tanjir na kome ćete ih servirati i obavezno pospite šarenim mrvicama. Bez toga Struffoli nisu Struffoli :)

Mostaccioli

u originalu ovaj recept zahteva Montepulciano d’Abruzzo, crno vino, blago i voćkastih nota. Ali, s obzirom da ne spada u baš jeftinije “sorte” možete slobodno da se provučete sa nekim finim Primitvom, kao što sam i ja uradila ovom prilikom.

IMG_9964.JPG

500 g brašna

1 jaje

300 g braon šećera

150 g mlevenih badema

75 g kakaa

75 g otopljenog putera

470 ml crnog vina

2 kašičice sode bikarbone

rendana kora jedne pomorandže i jednog limuna

1 i po kašičica cimeta

pola kašičice karanfilića

četvrtina kašičice muskatnog oraščića

1 i po šoljica espresa

200g crne čokolade

Pomešajte vino i šećer, i kuvajte na tihoj vatri dok se na napravi lagani sirup.

Umešajte sve suve sastojke.

Dodajte prvo jaja i puter, a zatim i kafu. Na kraju dodajte sirup od vina malo po malo, dok ne dobijete testo kao za bilo koje cookies, malo mekše. Ja nisam iskoristila celu količinu sirupa, malo više od pola mi je bilo dovoljno. Pošto sirup ostane pomalo topao, kada počenete da ga ulivate, testo počne da miriše na apsolutni raj, i moram da priznam da je jedan deo testa završio živ u mom nestrpljivom stomaku.

Razvijte testo na pola cm debljine i isecajte kekse oblika dijamanta.

Pecite 10 minuta na 200 stepeni. Keks bi trebalo kad izadje iz rerne da bude pomalo mekan. Osušiće se, ne brinite.

Za ukrašavanje imate više opcija, mogu celi da se utapaju u čokoladu, ili samo jedna strana. Ja nisam imala vremena, pa sam samo iz kese šarala poređane keksiće, i dobila sasvim zanimljivu šaru.

Prijatno i Srećna Nova Godina!!!

Heeere's Johnny! iliti Bidonata

Heeere's Johnny! iliti Bidonata

Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem

Post jedan, ali vredan iliti Pesto sa Olga bundevinim uljem