Prolećno čišćenje iliti Nedeljni ručak na temu Tikvica

Prolećno čišćenje iliti Nedeljni ručak na temu Tikvica

Nije mi prvi put da ovo pišem, ali vooolim proleće!

Volim toliko toga, mirise mokre zemlje i nove trave, nežnu toplotu, sadjenje cveća, mlade krompiriće i grašak... 

Ali pored svih ovih prozaičnih prolećnih momenata, postoji i jedna sasvim prizemna stvar od koje zatrepere svi moji OCD leptirići u stomaku.

Prolećno čišćenje!

IMG_3068.JPG

Otvaranje ormara, pregledanje garderobe, izvrtanje fioka, tumbanje kutija, fascikli, nesesera, i vrhunac svega... Bacanje, Bacanje, Bacanje.

Cele zime gomilali smo stvari, jedne preko drugih, samo sam gurala po budžacima, bez mnogo selekcije. U špajzu zaostala zimnica, zaboravljene i usamljene, jedna uz drugu, čame tegla ljutenice, i jedna sa kiselim krastavcima. Previše je "rezervnih" kesa, neverovatno "bitnih" papira, kozmetike pri kraju roka trajanja... Iznova smena sezona, i shvatam da prošlog leta neke bluze nisam nijedanput obukla, deca su prerasla toliko toga, a da ne pominjem one čuvene majce za "po kući".

Priznajem, ti sladostrasni napadi bacanja viškova me ne opsedaju samo jednom godišnje, ali u proleće su nekako očaravajuće izazovni. 

Religiozno preturam po kući danima, pa i nedeljama, trošim svoje slobodno vreme nosa zabijenog u dubine fioka i polica, i radosno vadim, razvrstavam, i uz veseli šuškavi zvuk kese za djubre, delim "smrtne presude" kao prolećno oredenje.

IMG_3072.JPG

I nakon vatrometa čistilišta, dolazi spokoj i blagosloveni trenutak, u kome iako spolja gledano, samo iskusno oko primećuje sitne promene, i manjak stvari na komodama, ja ZNAM da je to moja nova, prolećna, rasterećena kuća. I na tom oblaku hodam danima, čak i kada zatvorim ulazna vrata za sobom.

Ne znam da li je to samo moja "bolest", ali apsolutno sam ubedjena da prostor u kome boravimo utiče na naše raspoloženje, osećanja i lepotu života. Zvali mi to feng šui, ili prosto narodski "biti uredan". Ali, SVE treba s vremena na vreme pretresti, poslagati, i postaviti na svoje mesto. 

Sada je pravi trenutak, i ako niste do sad imali prilike, preporučujem: nos u ormar, kesu u ruke, i hrabro u novo proleće! 

IMG_3067.JPG

Ručak na temu Tikvica

Neobičnim spletom okolnosti, zvanim "izlapela sam", u nedelju sam došla sa pijace, sva srećna, sa ulovom svežih mladih tikvica, duguljastih i loptastih, i mlevenim ramstekom, spremna za radost divnog prolećnog ručka, Punjenih tikvica. A onda, otvorim frižider, i ispod gomile zelene salate nadjem, još kilo tikvica od pre par dana :)

I šta ću, okrenem sve u svoju korist, i bacim se na tematski ručak.

Čorba od tikvica i listova cvekle

3-4 veće tikvice

glavica luka

4-5 šargarepa

veza listova cvekle

so, biber, mirodjija, lovor

maslinovo ulje

kisela pavlaka za serviranje

Povrće operete, iseckate na komade i ubacite u kipuću vodu, sve sem listova cvekle, njih dodate malo kasnije pošto se brzo kuvaju.

Začinite, a lorber obavezno izvadite pre blendanja. 

Kada je povrće kuvano, izblendate štapnim mikserom, dodate maslinovo ulje, i servirate sa kašikom pavlake i mirodjijom.

IMG_3071.JPG

Punjene tikvice

600g mlevenog mesa po izboru

glavica crnog luka

šolja pirinča

so, biber i kari

1 i po kg tikvica

1l soka od paradajza

lorber, beli luk

kašika masti

mirodjija i kisela pavlaka za serviranje

Iseckati i izdinstati crni luk na masti. Dodati mleveno meso, pirinač, začine i vodu, i dinstati dok se pirinač ne skuva.

Tikvice izdubiti kašičicom, puniti ih nadevom i redjati u šerpu.  Zaliti paradajz sokom i vodom po potrebi, dodati lorber i beli luk. Možete ih kuvati na ringli u šerpi ili ekspres loncu, ili zapeći u djuveču u rerni. Gotove su nakon sat i po otprilike.

Servirati uz pavlaku i mirodjiju.

Prijatno!

Dižem ruke iliti Pita sa trešnjama i kajsijama

Dižem ruke iliti Pita sa trešnjama i kajsijama

Sveopšta čežnja iliti Rum baba

Sveopšta čežnja iliti Rum baba